Hamam anası kadın hamamlarını işleten kadınlara denilmektedir. Hamamın soğukluğundaki sedirin başköşesinde oturan hamam anası müşterileri buyur eder, ücretleri alır, hamamın asayişini sağlardı. Osmanlı bir kadın olan hamam anasının kendine has bir giyim-kuşamı vardı. Bunların içinden en çok dikkati çeken ise nalınlarıydı. Üzerine su sıçramasını engellemek ve müşterileri rahatça seyredebilmek için yaklaşık 30 cm yüksekliğindeki bu nalınları giyen hamam anası aslında müşterilere karşı psikolojik bir üstünlük de kurmuş olurdu.
Osmanlı döneminde kadının dışarıya açılan en önemli kapılarından biri hamamlardı. Erkeğin kahvehanesi ne ise kadının hamamı oydu. Onun içindir ki hamama gelen kadın çeşitli eğlencelerle hamamda hoşça vakit geçirir, akşama kadar hamamdan çıkmak istemezdi. Böyle olunca da yeni gelen müşteriler yıkanabilecekleri boş bir kurna bulamazdı. İşte o zaman devreye hamam anası girerdi. Birkaç uyarıdan sonra hâlâ kurnalar boşalmamışsa hamam anası suyu kesiverirdi.
Hamam anası giyim-kuşamı ve nice hikâyeleriyle Türk hamamlarının unutulmaz sosyal tiplerinden biri olmuştur. Dönemmsel olarak Türk Hamam Müzesinin soğukluğunda ziyaretçileri karşılayan hamam anası onları tarihe tanıklık eden kıyafetleri ve hikâyeleri ile buluşturmaktadır.
Bir yorum bırak