Kültür Bilimci Dr. Sema Demir lisans ve yüksek lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Türk Halk Bilimi bölümünde, doktora çalışmasını ise “Sözel Belleğin Müzede Sergilenişi İktidarın Nesnesi, Nesnenin İktidarı” isimli teziyle Gazi Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Dr. Sema Demir’in müzeciliğe ilgisi lisans yıllarında dünyadaki açık hava müzelerinden haberdar olmasıyla başlamıştır.
HAKKIMIZDA
Hikayemiz
Türk Hamam Müzesi Türk hamam ve temizlik kültürünü belgeleme, koruma ve geleceğe aktarma düşüncesiyle kurulmuştur. Bir kasaba hamamı olarak 16. yüzyılda inşa edilen Rüstem Paşa Hamamı mimarî bir değer olarak müze tarafından gerekli restorasyon çalışmaları ile koruma altına alınmıştır.
Bunun yanı sıra Türk Hamam Müzesi yıkanmayı zengin bir kültüre dönüştüren Türk insanının, zanaatkârının ürettiği kendine özgü mirasa da sahip çıkmıştır. Türk hamamlarında yüzyıllardır kullanılan tekstil ürünleri, metal ve kemik eşyaların satın alma ve bağış yoluyla müzeye kazandırılması sağlanmış, eserlerin bakım-onarım çalışmaları tamamlanmış ve çağdaş müzecilik ilkeleri doğrultusunda uzman bir ekip tarafından sergilenmiştir. Dahası sergilemenin bütünsel olması gerektiği felsefesiyle müzede Türk hamam kültürü ekseninde oluşan gelenekler ve sözlü kültür öğeleri başka bir deyişle somut olmayan kültürel miras da müzede kostümlü müze uzmanları, amatör tiyatro gösterileri, konferanslar, galeri konuşmaları ve işitsel sergilemeler ile tanıtılmaya ve genç kuşağa aktarılmaya çalışılmaktadır.
Değişen yaşam koşuları ile gündelik hayatımızdan uzaklaşan bu zengin ve kadim mirasın bugün ancak müze mekânında yaşatılabileceği açıktır. Türk hamam ve temizlik kültürünü müstakil olarak konu edinen müze, bu anlamda Türkiye’nin ilk müzesidir. 9 Haziran 2012 tarihi itibariyle kapılarını ziyaretçilerine açan müze Rüstem Paşa Hamamı’nda hizmet vermektedir. Türk Hamam Müzesi Ankara Kalkınma Ajansı tarafından da desteklenmiştir.
Müze Politikası
Kolay erişilebilir olmak Türk Hamam Müzesinin başlıca amaçlarından biridir. Toplumun bütün katmanlarından insanlara aynı içtenlik ve saygı anlayışı ile yaklaşarak onların Türk hamamları ve hamam kültürü hakkında gerçek, yaşanılmış bilgilere ulaşmalarını sağlamak müzenin temel hedefidir.
Müzede farklı öğrenme biçimlerine yönelik yapılan sergilemeler ziyaretçilerin müzeden en üst düzeyde yararlanmalarını sağlamak içindir. Aynı amaçla müze etiket ve bilgi panolarında iki dilli (Türkçe-İngilizce) anlatıma başvurulmuştur. Ziyaretçilerin ekonomik anlamda müzeye erişimlerini kolaylaştırmak için müze giriş ücretleri asgari düzeyde tutulmuştur. Ne var ki müze kolay ulaşılabilir bir müze olma konusunda mekândan kaynaklanan sorunlar nedeniyle fiziksel engellilerin ulaşımı için uygun değildir. Ancak görme engelli ziyaretçilerimiz müze uzmanları ve/veya rehberler eşliğinde yapılan turlardan yararlanabilir ve bazı eserlere dokunarak eser hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilir.
Türk Hamam Müzesi belli bir koleksiyon politikasına sahiptir. Müze sahip olduğu koleksiyonun çok büyük bir kısmını satın alma yoluyla edinmiş ancak koleksiyonun önemli eserleri Hamide Özalp tarafından geçici bir süre ile sergilenmek üzere müzeye verilmiştir. Bunun yanı sıra oldukça sınırlı sayıda eser müzeye bağışlanmıştır. Müze var olan koleksiyonunu türünün ve döneminin en nitelikli eserlerini edinmeye çalışarak tamamlamak ve zenginleştirmek üzere girişimlerde bulunmaktadır.
Müzenin eğitim politikası ise öncelikle ziyaretçilere uygun bir eğitim ortamı sunma ekseninde önem kazanmaktadır. Gerçek iletişim yoluyla öğrenme yöntemlerini benimseyen müzede müze uzmanları ve özel eğitimli rehberlerle yapılan müze gezileri müzenin eğitim felsefesi hakkında ipucu vermektedir.
Kurucularımız
Harun Demir
Müdür
1969 yılında Adana’nın Karaisalı ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Adana’da bitirdi. Yükseköğrenimini Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Halk Bilimi Anabilim Dalında tamamladı.