Beypazarı Kına Hamamları Sergisi

Beypazarı Kına Hamamları Sergisi

Kına hamamı düğün haftasında gelinin arkadaşlarıyla hamamda yaptığı törensel kutlamaya denilmektedir. Bir haftalık düğünün bir parçası olan kına hamamı Beypazarı’nda düğünün üçüncü günü yani Çarşamba günü yapılırdı. Törensel nitelik taşıyan bu eğlenceye gelin kızın arkadaşları ve iki tarafın kadınları katılırdı. Kuşluk vakti hamamda toplanan kızlar gelini türküler ve ilahiler eşliğinde havuzun etrafında dolaştırır, bu sırada bolluk getirsin diye gelinin başından para saçardı.

Hamamın soyunmalık kısmında gümüş nalınları giyen gelin ipek peştamallara sarılıp halvete (sıcaklıktaki odalara) yıkanmaya götürülürdü. Halvette üç kişi gelini yıkarken oğlan tarafı soğukluktaki kızlara çay ve simit ikram ederdi. Bu sırada hamam anası da genellikle gelinin görümcesi ya da eltisi olan sağdıca şerbet ikram ederdi. Şerbeti içen sağdıç tepsinin üzerindeki peşkire ağzını silip aynaya bakar ve tepsiye bir bahşiş bırakırdı.

Törensel bir kutlama şeklinde gerçekleşen kına hamamı Beypazarı’nda o güne özel türküleri, ilahileri, manileri ile zengin bir sözlü kültür oluşturmanın yanı sıra nadide eserler de üretmiştir. İpek peştamallar, gümüş nalınlar, fildişi taraklar, hamam beyazları ve daha birçok eserin yanı sıra gün boyu okunan kına türküleri ve ilahileri de müze severlerle buluşmaktadır.   

Bir yorum bırak

Your email address will not be published.